ARTEZ 2016

De kop is eraf! Het seizoen van modeshows is weer geopend met de show van de ArtEZ in Arnhem. Hooggespannen want ieder jaar levert deze academie minstens één verbluffend goede ontwerper af waar we de komende jaren nog veel van kunnen genieten. 

Een nieuwe locatie! Helaas geen Schoon den Boer! (een gemis). Het is warm in het gebouw, moeilijk te herleiden waar het gelaagde pand hiervoor dienst heeft gedaan. Witte lijnen vormen en patroon op de vloer waarover de modellen de creaties zullen tonen. Bekende gezichten bij de fotografen. Peter Stigter met een baardje meldt al vrij snel dat hij morgen terug zal keren. Geen lampen want er is blijkbaar geen kop of staart aan deze ‘catwalk’. Een ambitieuze opzet lijkt het. Fotografen schuifelen wat heen en weer op zoek naar een hoekje vanwaar ze de show gaan vastleggen. Het publiek stroomt binnen, de temperatuur stijgt en de verwachtingen ook. 

De start van de show. 

Een bord knippert ‘eerste jaar’ wat de hele show lang verwarring oplevert van wie de creaties zijn op de modellen. De switch in muziek geeft aan dat de volgende ontwerper zijn of haar creaties de route volgt langs de witte lijnen. Om het publiek te ondersteunen in wat er te zien is ligt er een gestencild programmaboekje dat doet vermoeden dat de vormgever uit de jaren ’80 van de vorige eeuw afkomstig is. ‘We zoeken het thuis wel uit wie wie is’ schiet het door het hoofd. Of andere geïnteresseerden het ook zo zien is maar de vraag…

Waar werden we vrolijk van:

Boaz van Doornik

Er zit lijn in de collectie! Heerlijk is dat als de silhouetten die elkaar opvolgen duidelijk met elkaar te maken hebben. Creaties met inspiratie uit de natuur. Groenen, grijzen, geel, oranje en terra-kleuren. Kledingstukken zitten goed in elkaar. Varen-patronen en plantaardige accessoires. Het geheel ruikt een beetje naar Dries van Noten.

Marina van Dieren

Sterke collectie, bijzonder in kleurgebruik. Herenkleding die goed zou hebben aangesloten bij de collectie van Alexander McQueen ‘plato’s atlantis’ uit 2010.

Christian Måminski

Cirkels en plexiglas in neon-kleuren. De ronde vormen komen in elk silhouet terug. Vrolijke zomerse collectie met een knipoog naar L.A. uit de jaren ’70.

Het belooft weer een spannende strijd te gaan worden dit jaar bij de Amsterdam Fashion Week bij de show van de Lichting. Wie zal er schitteren op de openingsshow van de 30ste editie? 

Wachtend op de volgende academie-show.