De legende in Rotterdam! Het was alweer even geleden dat we de mode-koning Jean Paul Gaultier hebben mogen ontvangen in het Rotterdamse. Ongeveer een jaar geleden zagen we een post van Thierry-Maxime Loriot voorbij komen op Facebook over zijn nieuwste project: Peter Lindbergh in de Kunsthal! Toen we het persbericht binnen kregen in de mailbox moesten we de mail een paar keer lezen om tot ons door te laten dringen wat er precies stond. Cindy Crawford, Eva Herzigova, Milla Jovovich, Amber Valleta, Nadja Auermann, Tatjana Patitz, Karen Alexander, Cecillia Chancellor en Lara Stone komen naar de opening van de tentoonstelling. Wat een traktatie! We stonden te trappelen om deze opening bij te mogen wonen. Op de dag van de opening staan we als pubers te wachten op onze idolen.
Dure auto’s rijden langzaam naar de entree van de Kunsthal en een voor een stapten de prachtige modellen de rode loper op. Het klikken van de camera’s lijkt op het tikken van een zomerbui op een houten dak. De namen van de modellen worden gejoeld om de aandacht te trekken voor een mooi plaatje. Daar staan ze dan. De modellen / actrices, Thierry, Emily Ansenk (directeur van de Kunsthal) en natuurlijk Peter Lindbergh.
Het is opvallend hoe gemoedelijk alles er aan toe gaat. De dames kijken stuk voor stuk netjes even in alle lenzen, lachen vrolijk en zijn zichtbaar ontspannen. Voor wie op detail let ziet hoe gemoedelijk en lief Peter omgaat met de modellen. Er straalt duidelijk een betrokkenheid en liefde uit naar hen.
Tijdens het introductiegesprek in het auditorium wordt dit nog eens extra bevestigd. Naast dat Peter vaak precies wist wat voor foto hij wilde hebben en het op voorhand uit schetste beschikt hij over een bijzonder ontwapenend karakter. De modellen vertellen over hun tienerjaren op exotische locaties en hun omgang met Lindbergh. Stuk voor stuk zingen ze een lofzang over de fotograaf an wie ze hun beroemdheid te danken hebben.
Na het gesprek is er een mogelijkheid voor de pers, Peter en de dames om de tentoonstelling te gaan bekijken. Een stoet van ‘geklik’ en ‘gefilm’ volgt de dames door de zalen. De tentoonstelling: Fenomenaal! Ga hem bezoeken! Zalen vol met de prachtige foto’s van Peter met de nu ouder geworden modellen. Het fotograferen werd hier en daar verruilt voor een voorzichtig gesprek met de dames. Er ontstond een rustige sfeer tussen pers, Peter en de in het wit geklede modellen.
Een dag die we niet snel zullen vergeten en de ervaring dat hoe bekend je kan worden als model of actrice ze soms ook gewoon hele lieve dames zijn die blij zijn met de aandacht en graag op foto’s en selfies staan en overal handtekening op willen zetten. Bij de tentoonstelling hoort een boek van Taschen met de titel ‘A different vision on Fashion Photography’ ook absoluut de 59.00 euro waard.